Γιώργος Παπανικολάου – Ο Δήμαρχος που άλλαξε τη Γλυφάδα
«Έχουμε πολύ σημαντική δουλειά ακόμη να κάνουμε».
Με αυτή τη φράση που αποτελεί προσδιοριστικό στοιχείο της έντονης μα ταυτόχρονα χαμηλών τόνων προσωπικότητάς του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου πορεύεται με ρυθμούς ταχείς και πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια κρατώντας επιδέξια το τιμόνι του δημαρχιακού θώκου.
Όνειρό του και στόχος του να μετατρέψει τη Γλυφάδα σε ένα νέο Μονακό.
Σε ένα δήμο ταλαιπωρημένο από πολλές στραβοτιμονιές του παρελθόντος αυτό αρχικά φάνταζε ως κάτι ανέφικτο. Εκείνος όμως το πίστεψε από την αρχή.
Με στρατηγικά βήματα, ουσιαστικό πλάνο ανασυγκρότησης και μία αυστηρά επιλεγμένη ομάδα που τον πλαισίωσε από την αρχή και συνεχίζει να είναι δίπλα του τα κατάφερε. Σήμερα κάνοντας ένα μικρό απολογισμό ενός τεράστιου έργου έχει κάθε λόγο να καμαρώνει ότι τα κατάφερε.
Η Γλυφάδα είναι πια σε μονοπάτια ευρωπαϊκά, μία σύγχρονη εκδοχή του Μονακό, ένας απόλυτος τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες της Αθήνας και σε κάθε περίπτωση ένας μικρός επίγειος παράδεισος για τους κατοίκους που καθημερινά διαπιστώνουν τα παράπλευρα οφέλη του Δήμου αποτέλεσμα μίας πολιτικής διαδρομής και δράσης με ουσία και τη σφραγίδα του Γιώργου Παπανικολάου.
Κοντά στον πολίτη
Ξεκάθαρος στις προθέσεις από την αρχή. Δεσμεύτηκε πως θα είναι ο δήμαρχος όλων των πολιτών είτε αυτών που τον εμπιστεύτηκαν με τη ψήφο τους είτε όχι. Και το τήρησε. Και σήμερα ακόμη και αυτοί που αρχικά ήταν δύσπιστοι έχουν πλέον αποδεχτεί ότι αν μη τι άλλο ο κ. Παπανικολάου ήταν αποτελεσματικός μέχρι σήμερα και απόλυτα συνεπής στα λόγια και στα έργα του. Η ευρωπαϊκή του παιδεία και η ευαισθησία του ειδικότερα για θέματα κοινωνικά αποτυπώθηκε με μία σειρά από δράσεις που καταγράφονται ως απόλυτα συντονισμένες και ανακουφιστικές για πολλούς πολίτες. Ειδικότερα εκείνος και η ομάδα του θεωρώντας καθήκον τους να απλωθεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας στους πιο αδύναμους πολίτες της περιοχής έδωσε μεγάλο βάρος στον τομέα αυτό.
Στο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου Γλυφάδας είναι εγγεγραμμένες συνολικά περίπου 1000 οικογένειες που αριθμούν περίπου 2200 μέλη. Το δίκτυο αυτό ενισχύθηκε με μέσα και προσωπικό και διευρύνθηκε. Έτσι σήμερα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό μαγειρείο (συσσίτιο) κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο και κοινωνικό φροντιστήριο. Εξάλλου η διάθεση για νοικοκύρεμα στα του δήμου αποτελούσε ζήτημα αρχής για τον κ. Γιώργο Παπανικολάου. Αφού αυτή η πληγή έκλεισε με την ακολουθούμενη πολιτική στρατηγική που εφήρμοσε προχώρησε σε παράπλευρες ευεργετικές δράσεις. Στην πλήρη κατάργηση των δημοτικών τελών για πολύτεκνους και για ΑΜΕΑ και στην ενίσχυση των νέων πολύτεκνων οικογενειών, με τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο.
Στο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου Γλυφάδας είναι εγγεγραμμένες συνολικά περίπου 1000 οικογένειες που αριθμούν περίπου 2200 μέλη. Το δίκτυο αυτό ενισχύθηκε με μέσα και προσωπικό και διευρύνθηκε. Έτσι σήμερα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό μαγειρείο (συσσίτιο) κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο και κοινωνικό φροντιστήριο. Εξάλλου η διάθεση για νοικοκύρεμα στα του δήμου αποτελούσε ζήτημα αρχής για τον κ. Γιώργο Παπανικολάου. Αφού αυτή η πληγή έκλεισε με την ακολουθούμενη πολιτική στρατηγική που εφήρμοσε προχώρησε σε παράπλευρες ευεργετικές δράσεις. Στην πλήρη κατάργηση των δημοτικών τελών για πολύτεκνους και για ΑΜΕΑ και στην ενίσχυση των νέων πολύτεκνων οικογενειών, με τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο.
Η ανάπλαση του εμπορικού δρόμου της Γλυφάδας
Η κεντρική οδική αρτηρία της Γλυφάδας όπως όλοι γνωρίζουν άλλαξε. Μέχρι πριν λίγο καιρό η οδός Άγγελου Μεταξά, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος, συσσώρευε πλήθος προβλημάτων μετά την έλευση του Τραμ και αποτελούσε μεγάλη και παρατεταμένη ταλαιπωρία για πεζούς και οδηγούς. Στο πλαίσιο της ριζικής ανάπλασης που η ομάδα του κ. Παπανικολάου ξεκίνησε να εφαρμόζει στην περιοχή του εμπορικού κέντρου χρειάστηκε μόλις λίγο διάστημα για να αλλάξει όψη. Δημιουργήθηκε νέος χώρος στάθμευσης, πίσω από το κλειστό κολυμβητήριο και μάλιστα με ελεύθερη πρόσβαση. Ένα έργο σημαντικό καθώς με τον τρόπο αυτό τριπλασιάστηκαν οι θέσεις στάθμευσης στην περιοχή. Η δενδροφύτευση από την άλλη πλευρά και τα νέα πεζοδρόμια άλλαξαν κυριολεκτικά την εικόνα της πόλης και την έκαναν πραγματικά όμορφη και ξεχωριστή. Η ανάπλαση της Μεταξά περιλαμβάνει ενδεικτικά νέο οδόστρωμα με υψηλής ποιότητας κυβόλιθους και υλικά, σύγχρονα πεζοδρόμια, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης, φωτιστικά LED τελευταίας γενιάς, νέα δέντρα. Παρέμβαση ουσιαστική που λειτουργεί στην περαιτέρω αναβάθμιση της πόλης με τρόπο ποιοτικό και ουσιαστικό.
Η Γλυφάδα… έξυπνη πόλη
Οι καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων με στόχο της βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους πολίτες, αλλά και την αναβάθμιση της εσωτερικής λειτουργίας αποτελούν μία ακόμη ουσιαστική πρόταση που έγινε πραγματικότητα με τη σφραγίδα του δήμου Γλυφάδας. Να σημειωθεί ότι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σε κάθε περίπτωση είναι το σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παραλαβής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, το Fix My City, με ταυτόχρονη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, το πενταψήφιο νούμερο 15464. Η εφαρμογή (application) «Γλυφάδα - Fix My City», δηλαδή «Διορθώνω την Πόλη μου», είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους, τόσο μέσω «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, όσο και μέσω υπολογιστή (glyfada.fixmycity.today). Μέσω αυτής της εύχρηστης εφαρμογής, κάθε δημότης ή κάτοικος της Γλυφάδας μπορεί πλέον εύκολα και γρήγορα να δηλώσει μία βλάβη που αφορά σε θέματα αρμοδιότητας του Δήμου. Για παράδειγμα καμένα φώτα, λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, εγκαταλελειμμένα οχήματα. Έτσι, οι υπηρεσίες του Δήμου ενημερώνονται αμέσως για το σχετικό πρόβλημα, γνωρίζουν που έχει σημειωθεί αυτό και κινούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυσή του. Ο πολίτης, μάλιστα, μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη αποκατάστασης της βλάβης. Ο πολίτης και ο Δήμος για πρώτη φορά επικοινωνούν.
Έργα υποδομής
Η ομάδα του δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου έχει πετύχει να υλοποιήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα με έργα υποδομής και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Την ίδια στιγμή παρότι οι επενδύσεις στις υποδομές αυτές ήταν μεγάλες πέτυχε το ακατόρθωτο. Τη βελτίωση της οικονομικής θέση του Δήμου, κάτι που από μόνο του θεωρείται κορυφαίο επίτευγμα. Σημαντικό έργο αποτελεί η δημιουργία νέου δημοτικού κοιμητηρίου μετά από δεκαετίες. Ένα δραματικό αδιέξοδο δεκαετιών τελείωσε και ολοκληρώθηκε το νέο δημοτικό κοιμητήριο Γλυφάδας, σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ένα έργο μείζονος κοινωνικής σημασίας. Μία άρτια και σύγχρονη εγκατάσταση και παράλληλα ένα στρατιωτικό κοιμητήριο για πρώτη φορά στη χώρα αλλά και ένα σπάνιο μνημείο όπου θα τιμούνται οι πεσόντες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Η παραλία της Γλυφάδας
Αίτημα δεκαετιών που έγινε επιτέλους πραγματικότητα. Η χρήση και η διοίκηση του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας. Σημαντικό επίτευγμα που επιτεύχθηκε κατόπιν σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος με την ΕΤΑΔ. Η όψη της παραλίας άλλαξε. Δημιουργήθηκαν εκτεταμένες υποδομές για τους λουόμενους, φυτεύτηκαν εκατοντάδες νέα δέντρα, δημιουργήθηκαν χώροι για τα παιδιά, αλλά και ένας χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, που μάλιστα φιλοξένησε το Φεστιβάλ του Δήμου Γλυφάδας. Επιπροσθέτως έγιναν και πολλές ακόμα παρεμβάσεις, όπως η ανάπλαση της ψαραγοράς. Η δουλειά αυτή οδήγησε στο να βραβευτεί το παραλιακό μας με τρεις γαλάζιες σημαίες! Επόμενος στόχος η ανάδειξη της παραλίας σε «Αττική Ριβιέρα».
Για τα παιδιά
Η κοινωνική ευαισθησία του Γιώργου Παπανικολάου για τα παιδιά είναι λίγο έως πολύ γνωστής όλους. Για εκείνον τα παιδιά είναι η ευαίσθητη κοινωνική του χορδή και η βελτίωση συνθηκών σε ότι σχετίζεται με χώρους και πρωτοβουλίες για τα παιδιά ήταν εξαρχής στην κορυφή της στρατηγικής πολιτικής που εφήρμοσε στην τετραετία. Και το πέτυχε. Ρίχνοντας το βάρος του σε δημιουργία παιδικών σταθμών και παιδότοπων. Αρχικά όταν εκείνος είχε αναλάβει το τιμόνι του δήμου υπήρχε τεράστια πίεση και το άγχος από δεκάδες γονείς που δεν έβρισκαν θέση για τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περισσότερα από τα μισά παιδιά έμεναν εκτός. Να σημειωθεί επίσης πως μέχρι τότε οι παιδικοί σταθμοί ξεκινούσαν να λειτουργούν Οκτώβριο, ακόμα και Νοέμβριο. Η ομάδα του κ. Παπανικολάου έδρασε ουσιαστικά δημιουργώντας τρεις νέους παιδικούς σταθμούς με πολύ κόπο και με ίδιους πόρους ενισχύοντας μάλιστα τους χώρους αυτούς σε επίπεδο προσωπικού. Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που μπορούν κάλλιστα να συγκριθούν με τους καλύτερους ιδιωτικούς σε όλη την Αττική. Στο θέμα των παιδότοπων έγινε ριζική ανακαίνιση σε όλες τις παιδικές χαρές. Τα παιδιά ζουν το δικό τους παιδικό παραμύθι στην πόλη που ο δήμαρχος ονειρεύτηκε έχοντας ως έμπνευση τα ίδια τα παιδιά.