Wednesday, September 3, 2014

Στρατηγική για Δημόσια διοίκηση και οργάνωση - Βέλτιστες πρακτικες


Με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών μια αυξανόμενη πίεση έχει τεθεί οι ηγέτες να υιοθετήσουν την ανοικτή διακυβέρνηση και πρακτικές που θα προωθούν τη διαφάνεια, τη συμμετοχή των πολιτών και τη συνεργασία, να παρέχουν πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες διακυβέρνησης, και να δημιουργήσουν μια πιο ισχυρή δημοκρατία, κάθε ηγεσία τοπική η κεντρική πρέπει να υιοθετεί τις ακόλουθες αρχές της ανοικτής διακυβέρνησης:
- είναι προσηλωμένη στην διαφάνεια, να υιοθετήσουν πολιτικές πρακτικές και τις διαδικασίες που επιτρέπουν στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε κατανοητές, ακριβείς, επαναχρησιμοποιήσιμα, και ελέγξιμες πληροφορίες σχετικά με πράξεις και αποφασεις.

Η διοικούσα αρχή πρέπει να λειτουργεί κάτω από ένα τεκμήριο διαφάνειας και της προσβασιμότητας, ενώ θα διατηρείται επίσης η προστασία της ιδιωτικής ζωής, την εμπιστευτικότητα, την ασφάλεια και τη συμμόρφωση με όλους τους σχετικούς νόμους. Αυτές οι πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες που θα αυξήσει την υποχρέωση λογοδοσίας, την προώθηση ενημερωμένοι συμμετοχή του κοινού, και να δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.
θα πρέπει επίσης

- να έχει δεσμευτεί για ουσιαστική συμμετοχή του κοινού.
- να πιστεύει ότι τα μέλη του κοινού να έχει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση των κοινοτήτων τους και θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης.-
- να υποστηρίζει τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών και πρακτικών που θα επιτρέψουν στο κοινό να συνεισφέρει απόψεις και ιδέες σχετικά με την πολιτική, οικονομική, διαχείριση, και άλλες αποφάσεις, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων, όσο πιο άνετα γίνεται για τους πολίτες.
- δεσμεύεται να συνεργάζεται με το κοινό και σε όλη την κυβέρνηση.
- θα πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρίες για να εργαστούν από κοινού με ιδιώτες, καθώς και δημόσιες, μη-κερδοσκοπική, ακαδημαϊκών και φορείς του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινότητας.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικές θα δημιουργήσουν πιο ενημερωμένο πολίτη και πιο αποτελεσματικές πολιτικές και θα ενισχύσει και θα επεκτείνει τις ευκαιρίες για το κοινό να συμμετέχει σε όλη διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, οι πολίτες ενθαρρύνονται να συνεισφέρουν το χρόνο και τις γνώσεις τους. Να λάβει μέτρα για την παροχή αποδοτικών και αποτελεσματικών μεθόδων που συμμετέχουν και να συνεργάζονται, και δεσμεύεται να ενσωματώνει γνώμη των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

- δεσμεύεται στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και το λογισμικό και άλλους πόρους με άλλους κρατικούς φορείς.

- υποστηρίζει τη συνεργασία με άλλους κρατικούς φορείς που θα μοιράζονται τους πόρους της τεχνολογίας, τα διδάγματα και τις βέλτιστες πρακτικές, πρακτικές μεταρρύθμιση προμηθειών, τις πολιτικές και τις διαδικασίες, και να μάθουν να λειτουργούν όχι μόνο ως φορέα παροχής υπηρεσιών αλλά και ως πηγή για άλλους κρατικούς φορείς, κοινό, και άλλες οργανώσεις για να προσθέσουν αξία στις υπηρεσίες τους.

Οι δεσμεύσεις αυτές προβλέπουν ότι η διοικούσα αρχή θα δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα θεσμοθετήσει τις αρχές της διαφάνειας, της συμμετοχής και της συνεργασίας.


Η πολυδιάστατη απεικόνιση αυτών των αρχών δίνει την αίγλη και την τεχνοκρατική αντίληψη επίλυσης κοινωνικών και κυβερνητικών πολιτικών και εγγυάται την ορθή εκτέλεση της κυβερνητικής στρατηγικής.

Βασίλης Μουλακακης
Σύμβουλος επιχειρήσεων και τεχνολογίας
vmoulakakis@gmail.com

Τοπικη αυτοδιοικηση και ψηφιακή στρατηγικη


Τα τεσσερα βασικα στοιχεια για πραγματικη ψηφιακη διακυβερνηση και διασφαλιση ευκολιας προσβασης και ποιοτητας e-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ :
Ψηφιακη κοινωνικη δικτυωση
Η ανάπτυξη της κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογών προσφέρουν νέους τρόπους για
δημόσιες υπηρεσίες και για την ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν μεσω διαδραστικών καναλιων κοινωνικης δικτυωσης απο οποιοδηποτε σημειο ή μεσο.
κινητη τεχνολογια
Η έλευση του smartphone επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες
υπηρεσίες από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή
- Αν υποθέσουμε ότι αυτά είναι διαθέσιμα σαν υποδομες του δημου.
Analytics - ψηφιακη αναλυση δεδομένων
Η σημασία των μεγάλων δεδομένων που προκυπτουν απο την ψηφιακη συμμετοχή δημοτων σε υπηρεσιες και δημοτικές δημοσκοπισεις σε θεματικες ενοτητες, η ταξινομηση και διακπεραιωση προβληματων των δημοτών γεμιζουν μια τεράστια βαση δεδομενων που με καταλληλες τεχνικές οπως predictive analytics προσφέρουν νέες ευκαιρίες για την ψηφιακή κυβέρνηση, γιατι δινουν δυνατοτητες προγνωσης και απεικονισης στοιχειων που βελτιωνουν την ποιοτητα υπηρεσιων και δημιουργουν νεες υπηρεσιες που δεν υπήρχοαν.
Ψηφιακες υποδομές Σύννεφου
Cloud-based λύσεις για διαλειτουργικότητα και μειωση κοστους υπηρεσιών
προς τους δημοτες εως και 70%..
Συμπερασμα ο ψηφιακός δημος πρεπει να καλυψει τα παραπανω 4 στοιχεια !!! Για να μπορουν οι δημοτες να βρισκουν ευκολα υπηρεσιες και οργανα οχι απλα μεσα απο ενα site αλλά με ευκολια προσβασης και διαδραστικότητα σχεσης δημότη - δήμου.

Βασιλειος Ευθ, Μουλακάκης
Business & IT Advisor

Πληροφορική 2.0 και Δημόσια Διοίκηση - ο χαμένος κρικος



Η πληροφορική 2.0 και η συνεχιζόμενη οικονομική κοινωνική υφεση δημιουργούν νεα δεδομένα και νεες προκλήσεις στην δημόσια διοίκηση, η δυνατότητα να αντλήσουμε αισιοδοξία, δύναμη και αξιοσύνη για εμάς και τους συνεργάτες μας στην Πληροφορική είναι πλέον μονόδρομος.



Οι περισσότεροι δημόσιοι οργανισμοί, υπουργία τοπική αυτοδιοίκηση  έχουν θεσπίσει τους αναγκαίους μηχανισμούς οικονομικής άμυνας, αλλά δεν διασφαλίζουν πάντα την ανάπτυξη που εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό από την έκρυθμη λειτουργία της Πληροφορικής.
"Γιατί, ενώ αντιλαμβανόμαστε κοστολογικά την Πληροφορική σε κωδικούς κόστους για άμεση μείωση κόστους, δεν αντιλαμβανόμαστε την Πληροφορική σαν παράγοντα ανάπτυξης και ομαλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης οποιοσδήποτε βαθμίδας ."

                                          

Από την εμπειρία μου, η δημιουργία στρατηγικού πλάνου διακυβέρνησης και λειτουργίας της Διεύθυνσης Πληροφορικής και γενικότερα η βέλτιστη πρακτικών οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. Τα συστατικά, οι μηχανισμοί και οι συμβουλές για αυτό το ειδικό στρατηγικό πλάνο εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι το ζητούμενο για όλους μας. Παρακάτω παραθέτω κάποιες προσωπικές εμπειρίες ταξινομημένες σε δύο βασικές κατηγορίες, αρχές και κατευθύνσεις από την μία, συμβουλές και μηχανισμούς από την άλλη.

                                 
Αρχές και βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας που διασυνδέεται η οργάνωση και παραγωγική διαδικασία του δημόσιου οργανισμού , δήμου , περιφέρειας ή υπουργείου.
  
Συστηματική απεικόνιση και διασύνδεση των επιχειρησιακών / στρατηγικών αναγκών του δημόσιου οργανισμού με πληροφοριακές ανάγκες και επενδύσεις.

Αυτό το σημείο είναι κεντρικό και διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη αν γίνει με συστηματικό τρόπο και με τα επιχειρησιακά εργαλεία που περιγράφονται παρακάτω.



Η δημιουργία μοντέλου IT balanced scorecard. O μύθος του balanced scorecard πρέπει να καταρρεύσει, ασχολούμαι τα τελευταία 6 χρόνια στον τομέα του perfomance management γενικότερα και η εξέλιξη του, οδηγεί στην κουλτούρα balanced scorecard.

Πολύ καλή γνώση του επιχειρησιακού μοντέλου εξόδων του δημόσιου οργανισμού. Πρακτικά, αυτό σημαίνει γνώση και εμπειρία στη μοντελοποίηση των διαδικασιών την διαπραγμάτευση με κύριους προμηθευτές σας -κατά προτεραιότητα μεγάλα SLAs. Τα μεγάλα συμβόλαια συντήρησης πρέπει να μπαίνουν σε ειδική λίστα προτεραιότητας και να υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις πολύ πριν το χρόνο λήξης τους.

Ανάθεση αρμοδιότητας ορκωτού ελεγκτή δημόσιας διοίκησης πληροφορικής και παρακολούθησης του προϋπολογισμού σε λεπτομερή βαθμό. Ανάθεση στην ομάδα πληροφορικής το λεπτομερή έλεγχο των εξόδων Πληροφορικής σε αναλυτικότερο βαθμό από το επίπεδο . Κερδίζετε έτσι μεγάλη ευκρίνεια στην αγοραστική αλυσίδα της Πληροφορικής, με αποτέλεσμα να μπορείτε να αναθεωρείτε τον προϋπολογισμό σας σε υψηλότερο επίπεδο.
Μην είστε ο επιλογέας λογισμικού, συστημάτων ή υπηρεσιών Πληροφορικής και ταυτόχρονα ο διαπραγματευτής. Έτσι, απομονώνετε τις σχέσεις που προσπαθεί να κτίσει ο προμηθευτής όταν ξέρει ότι αυτός/η που θα διαπραγματευτεί την τιμή είναι και ο επιλογέας του τελικού προμηθευτή.



Διαπραγματευτική δεινότητα. Αν δεν ακούσετε από τον προμηθευτή τρεις φορές «όχι» σε αυτό που ζητάτε, επιμείνετε και στο τέλος θα τα καταφέρετε Σημαίνει μάλλον ότι δεν ζητήσατε αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι η τιμή πώλησης δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια με την τιμή που ζητάτε.


Σκεφτείτε δημιουργικά όταν ψάχνετε για λύσεις Πληροφορικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ομαδοποίηση των αναγκών σας , ανοικτό λογισμικό ιδίως στον δημόσιο τομέα η στρατηγική αυτή θα αποφέρει και μακροπροθεσμους στόχους με μείωση κόστους, ποιότητα συστημάτων μοναδική τεχνογνωσία  επίσης δημιουργία ευρύτερων στρατηγικών συμμαχιών με προμηθευτές (managed service υπηρεσίες και συνεργασίες). Θα έχετε πολλαπλά οφέλη. Καταρχήν, σίγουρα οικονομικά και, ανάλογα με τη στρατηγική συμφωνία, μπορείτε να έχετε και το όφελος της από κοινού διαχείρισης κρίσεων, εφόσον η σχέση σας θα βασίζεται σε κριτήρια απόδοσης ή σε αμοιβαία οφέλη μείωσης κόστους. Ενα καλό παράδειγμα εδώ είναι τα managed services -έργα όπως centralized printing business του δημόσιου οργανισμού δήμου σας κλπ.

Ενοποίηση τηλεπικοινωνιακών αναγκών σε ένα στρατηγικό εταίρο. Σχεδιάστε από την αρχή όλες τις επικοινωνιακές σας ανάγκες, σε οικονομικό και τεχνικό πλαίσιο. Το όφελος θα είναι εγγυημένο και πολύ μεγάλο λόγω οικονομίας κλίμακας. Το λέω εκ πείρας. Συνθέστε το τηλεπικοινωνιακό σας κόστος για όλα τα παρακάτω: WAN μισθωμένα κυκλώματα, κινητή εταιρική τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία, διαχείριση στόλου και τηλεφωνικό κέντρο δομημένο σε IP. Αυτά είναι μία μεγάλη ομάδα εξόδων που μπορούν να ενοποιηθούν σε ένα μεγάλο πακέτο. Η διαπραγματευτική σας ισχύς σε σχέση απέναντι στους προμηθευτές είναι τεράστια, αρκεί να έχετε προετοιμάσει ένα πολύ καλό RFQ όπου θα αναφέρεστε σε στρατηγικό εταίρο μακροχρόνιας συνεργασίας -και όχι σε προμηθευτή.




Μηχανισμός διαχείρισης και διοίκησης της Διεύθυνσης Πληροφορικής. Εδώ αναφέρω ενδεικτικά τον μηχανισμό ITIL. Είναι μία διεθνής πρακτική και παρεξηγημένος μηχανισμός που πολλοί IT Directors αντιμετωπίζουν ως θεωρία και όχι πράξη. Κατά την εμπειρία μου, αυτό είναι λάθος. Το ITIL είναι ένα ευέλικτο σύστημα διακυβέρνησης και διαχείρισης της Πληροφορικής σαν υπηρεσία. Ανάλογα με τις ανάγκες, χρησιμοποιείς, μορφοποιείς ή και μεταλλάσσεις κάποια παρεχόμενα από το ITIL εργαλεία, για να εφάπτονται πλήρως στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ειδικές πληροφοριακές ανάγκες κάθε δημόσιου οργανισμού δήμου.

Μηχανισμός διαχείρισης IT portofolio και Enterprise Architecture. Αν και είναι δύο διαφορετικοί μηχανισμοί, η γνώμη και εμπειρία μου τους ενοποιεί σε ένα ομοιογενές εργαλείο διαχείρισης του supply side (ΙΤ portfolio) και demand side (ΕΑ) της Πληροφορικής. Περιληπτικά, το demand side of IT αφορά αυτά που περιμένουν εσωτερικά οι επιχειρησιακές λειτουργίες και διευθύνσεις από την Πληροφορική. Στο άλλο άκρο, το supply side of IT είναι ο σχεδιασμός και οι υπηρεσίες που προσφέρει το ΙΤ. Τα δύο αυτά άκρα πρέπει να είναι σε συνεχή συγχρονισμό και επιτήρηση, γι’ αυτό και πρέπει να συνδυάζονται σε ένα ομοιογενές σύνολο όπως έγραψα στην αρχή.

Η σωστή αξιολόγηση και διατήρηση ικανών στελεχών Πληροφορικής είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Ο μηχανισμός αξιολόγησης και διατήρησης τέτοιων στελεχών προϋποθέτει εκπαίδευση του IT Director σε πρακτικές συναισθηματικής νοημοσύνης και αξιολόγησης 360 μοιρών των στελεχών του, καθώς και δυνατότητα εγκατάστασης τέτοιων μηχανισμών στη διεύθυνσή του. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει τα top talents.




Σύστημα διαχείρισης πολλαπλών έργων (PPM) που εξελίσσονται ταυτόχρονα και βρίσκονται σε διαφορετική φάση το καθένα. Η διαχείριση της πολυπλοκότητας πολλών έργων ταυτόχρονα είναι πολύ βασικό συστατικό. Εδώ, ο ΙΤ Director πρέπει να συνδυάσει πολλούς μηχανισμούς όπως η δυναμική λίστα προτεραιοτήτων έργων και η διαχείριση έργων οικονομοτεχνικού περιεχομένου. Τέτοια εργαλεία υπάρχουν στο μηχανισμό ITIL και PMO . Είναι αξιόπιστα και μοντελοποιούν και καλύπτουν συνδυαστικά τις πολυπλοκότητες των πολλαπλών έργων Πληροφορικής.



Μηχανισμός αξιολόγησης και αξιοποίησης του IT sourcing και outsourcing. Το βασικότερο πρόβλημα σήμερα είναι το IT sourcing όχι το outsourcing.Η αντιμετώπιση του sourcing αποκλειστικά ως μηχανισμού μείωσης κόστους είναι μια λανθασμένη σκέψη που μπορεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας του ΙΤ, όπως η μείωση του ελέγχου δημόσιας διοίκησης του IT, το κλείδωμα σε λάθος outsourcing.partner κ.λπ. Το «έξυπνο» sourcing προϋποθέτει πολύ καλό πλάνο, ανάλυση αναγκών και καθετοποίηση των αναγκών και -εκ των υστέρων- σχεδιασμό του sourcing μοντέλου ώστε να διευκολύνει την λειτουργία της διεύθυνσης Πληροφορικής χωρίς να χάνεται ο εσωτερικός έλεγχος των διαδικασιών και των καθετοποιημένων sourcing λύσεων που θα προκύψουν.




Οι καιροί επιτάσσουν την ενεργοποίηση των κρυμμένων εσωτερικών αποθεμάτων

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν προτείνω νέες επενδύσεις σε συστήματα -όπως SAN storages ή μαζικές αγορές IT προϊόντων. Οι καιροί είναι τέτοιοι που, χωρίς εσωστρέφεια, πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κρυμμένα εσωτερικά αποθέματα ανθρώπων και αναξιοποίητων μηχανισμών διαχείρισης του IT για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση με βέλτιστες πρακτικές.


Βασιλης Μουλακάκης B.Sc., M.Sc.
Senior Business Analyst - IT executive
http://gr.linkedin.com/in/vmoulakakis

Η πληροφορική ως μοχλός ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης Δήμου και δημόσιου οργανισμού


Η ανάπτυξη του Δημου αποτελεί μονόδρομο στις μέρες μας σε αντίθεση με τις φωνές φόβου για μείωση του κόστους και downsizing. Οι επιπτώσεις του downsizing  είναι τρομερά επιζήμιες και οδηγούν σε καταστάσεις πανικού, ψυχραιμία και θετική γόνιμη σκέψη είναι τα βασικά επιχειρηματικά συναισθήματα που πρέπει να μας διακατέχουν. Σε προηγούμενο άρθρο μου τ.241 είχα επισημάνει τα βασικά χαρακτηριστικά και τρόπους διακυβέρνησης της πληροφορικής σε οικονομίες που βρίσκονται στην εντατική και για τον δημόσιο τομέα που ψάχνει μία νέα πολιτική ανάπτυξης. Επιγραμματικά είχα αναφέρει τις βασικές αρχές που χρειάζεται για να ‘τρέξει’ μια διεύθυνση πληροφορικής. Αυτές είναι:

  • Συστηματική απεικόνιση και διασύνδεση των επιχειρησιακών / στρατηγικών αναγκών της εταιρείας με πληροφοριακές ανάγκες και επενδύσεις.
  • Μηχανισμός διαχείρισης  και διοίκησης της Διεύθυνσης Πληροφορικής. Εδώ αναφέρω ενδεικτικά τον μηχανισμό ITIL.
  • Μηχανισμός διαχείρισης IT portfolio και Enterprise Architecture.
  • Η σωστή αξιολόγηση και διατήρηση ικανών στελεχών Πληροφορικής είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
  • Μηχανισμός αξιολόγησης και αξιοποίησης του IT outsourcing.
  • Μηχανισμός αξιολόγησης και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικά λύσεων. Π.χ. Cloud computing, web 2.0.
  • Επιχειρησιακές λύσεις όπως enterprise 2.0 δηλαδή social media in business.
  • Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών

Η ανάπτυξη στην δημόσια διοίκηση είτε αφορά δήμο η περιφέρεια η ακόμη και κεντρική κυβέρνηση είναι η δυνατότητα να επενδύουμε για την κοινωνική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής και όχι σε νέες τεχνολογίες (όπως τοcloud,enterprise 2.0 κτλ.) σαν αυτοσκοπό. Οι νέες τεχνολογίες για να δημιουργουν ανάπτυξη πρέπει να είναι πάντα εφαπτόμενες προς την δημοσια στρατηγική ανάπτυξης. Η αναλογία μεγέθους επένδυσης με προσδοκώμενο όφελος είναι και η λύση της εξίσωσης που ουσιαστικά θα λύσουμε από την επιχειρηματική πλευρά. Από την άλλη πλευρά η ανάπτυξη της πληροφορικής σαν ένας οδηγός επένδυσης ειναι λάθος και μπορεί να μειώσει αν γίνει με αυθαίρετο τρόπο την ανάπτυξη της. Ισορροπία και διασύνδεση  μεταξύ δημοσιας κοινωνικής ανάπτυξης και  πληροφοριακής ανάπτυξης  από το επίπεδο της στρατηγικής  έως το επίπεδο λειτουργιών της δημοσιας διοικησης (operations management) είναι το ζητούμενο.



Δημόσια κοινωνική ανάπτυξη και το DNA της


Σε μία συνάντηση που είχα πρόσφατα με κάποιο καταξιωμένο στέλεχος δημόσιας διοίκησης ,   διαπίστωσα ότι η ανάπτυξη ορίζετε με διαφορετικό τρόπο και εντελώς διαφορετική διεργασία για κάθε κλάδο ή ακόμη και σε για κάθε δημοσιο οργανισμό, δημο, περιφερεια κτλ. Η αντίληψη της ανάπτυξης έχει ζητούμενο το κοινωνικό κέρδος ? την «δόξα» μέσω κοινωνιοκεντρικής πληρότητας υπηρεσιών και υπηρεσιών ? ή  και τα δύο?   
 Η εύκολη απάντηση είναι και τα δύο. Αν κάνουμε όμως μια βαθιά ανάλυση ποιοτικών  και ποσοτικών χαρακτηριστικών για τους λόγους ανάπτυξης θα δούμε ότι η ανάπτυξη γεννιέται σαν μια ‘ιδέα’, τις περισσότερες φορές απλή, προσπαθεί να καλύψει ανάγκές ή και να δημιουργήσει νέες ανάγκες που πρέπει να εκπληρωθούν, δημιουργεί ακόμη και προσδοκίες, στην καλύτερη περίπτωση η ανάπτυξη δημιουργεί το μέλλον. Η ανάπτυξη της  μιας ‘ιδέας’ αν θέλετε που μπορεί να προέρθει από οποιονδήποτε εσωτερικό η εξωτερικό συνεργάτη, και θα συμβάλει στην δημιουργία συνεργιών και νέων συνεργασιών αποτελεί μοναδικό μοντέλο επιχειρησιακής ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη πλέον με την επιβάρυνση της οικονομικής  ύφεσης δεν είναι πλέον το γρήγορο και εύκολο κέρδος  μίας καλής ιδέας αλλά η μακροχρόνια απόδοσή της μέσα από ένα κανονιστικό πλαίσιο επιχειρησιακής ευελιξίας. Όλοι έχουμε ιδέες πόσοι πήραμε το θάρρος να τις υλοποιήσουμε ή να τις εξωτερικεύσουμε για να γίνουν πράξη, προφανώς πολύ λίγοι από εμάς. Ο λόγος αυτού του μικρού στοχασμού για την ανάπτυξη θα δούμε παρακάτω πως μπορεί να καλυφθεί από την πληροφορική 2.0.
Οι μεγαλύτερες μακροχρόνιες δημόσιες επενδύσεις ανάπτυξης αν κάτσουμε και το σκεφτούμε διαχρονικά είναι εκκολαπτόμενες ‘ιδέες’ στο σωστό πολιτικό πλαίσιο  και κοινωνικό περιβάλλον. Πολιτικό εννοώντας τα κατάλληλα εργαλεία και μοντέλα που την ιδέα θα την μορφοποιήσουν και θα της δώσουν ζωή (προσφορά). Κοινωνικό περιβάλλον είναι το εύπλαστο περιβάλλον  δημιουργίας ζήτησης και αποδοχής. Οι δύο αυτοί παράμετροι προσδιορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία μιας ‘ιδέας’ που μετατρέπετε εν δυνάμει σε ανάπτυξη του δημόσιου οργανισμού. Η παραπανω απλοποιημένη αντίληψη και στοχασμός της ανάπτυξης αποτελεί και το DNA της επιχειρηματικότητας που είναι το βασικότερο συστατικό ενοποίησης της με την πληροφορική. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολυπλοκα, ‘εξυπνα’ αν θέλετε μοντέλα επιχειρηματικής ανάπτυξης με οικονομικούς όρους ή κανονιστικά επιχειρηματικά πλαίσια ανάπτυξης αλλά πάντα θα αναζητούσαμε το dna της ανάπτυξης και πως αυτή μετουσιώνετε σε επιχειρηματικό πλάνο. Εχοντας γράψει στο παρελθόν επιχειρηματικά πλάνα για δημόσιους οργανισμούς, το δυσκολότερο κομμάτι είναι η ανακάλυψη του DNA και όχι τόσο τα πολυπλοκα forecastsROICapital employed KPIs και λοιπά απαραίτητα ποσοτικά συστατικά ενός επιχειρησιακού πλάνου ανάπτυξης.
Παρακάτω θα αναλύσω πως η πληροφορική 2.0 μπορεί να προσφέρει στο DNA της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Πληροφορική 2.0 ως πηγή αναπτυξης


Η πληροφορική πλέον προσδιορίζεται περισσοτερο από τις υπηρεσίες που προσφέρει παρά από το software ή hardware που προσφέρει σαν πάγια για την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας βασίζονται περισσότερο στον ανθρωπο της πληροφορικής παρά στα αψυχα εργαλεία. Οι δυνατότητες της πληροφόρικής είναι τεράστιες αν η διοικηση της πληροφορικής  μπορεί να δώσει τις κατάλληλες υπηρεσίες με μακροχρόνιο σχεδιασμό πλήρως εναρμονισμένο στην εταιρική στρατιγική και εταιρική κουλτούρα της εταιρείας.  Ο πληροφοριακαριος σήμερα έχει απεριοριστες επιλογές και απεριοριστους τρόπους εφαρμογής μιας τεχνολογίας, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μορφοποιηση την τεχνολογία ετσι ώστε να καλύψει ένα αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας οργανισμού. Για να το κάνει αυτο πρέπει τα εργαλεία να χρησιμοποιηθούν με πολύ προσοχή και αντικειμενικότητα για να υπάρξει μια  κοινή γλώσσα ανάπτυξης αυτή είναι μια μεγάλη εξισωση που ο διευθυντής πληροφορικής πρέπει να λύνει καθημερινά και με πολύ δημιουργική σκέψη για να έχει αποτελέσματα. Παρακάτω θα αναλύσω εργαλεία που μπορεί ενδεχομένως να γίνουν υπηρεσίες για την ανάπτυξη μιας εταιρείας οργανισμού. Πρώτα να προσδιορισουμε  την εννοια της «Πληροφορική 2.0» σαν το νέο μοντέλο διακυβέρνησης και παροχής υπηρεσιών σε όλο το φάσμα ανάπτυξης της εταιρείας η οργανισμού και κύρια την πλήρη εναρμόνιση τη πληροφορικής με το αναπτυξιακό DNA της επιχείρησης.

Πληροφορική 2.0 ειναι καταρχήν μαρκετιστικη εννοια. Δεν δηλώνει πολλά απο μόνη της το μόνο που δίνει ειναι μια εμφαση στο καινούργιο, στην εναλλαγή σκυτάλης από την πληροφορική του software και hardware στην πληροφορική της διαδικτυωσης των υπηρεσιών , του ανοικτού κώδικα, της κοινωνικής εταιρικής κουλτούρας και της συμφιλίωσης της από ένα κλειστό σιλό σε εναρμονισμένη πρακτική για αναπτυξη. Τα κύρια χαρακτηριστικά της «πληροφορική 2.0» ειναι η διαδραστικότητα μέσω enterprise2.0 υπηρεσιών, η εναρμόνιση δηλαδή σε εταιρικό επιπεδο της ανάπτυξης υπηρεσιών κοινωνικών δικτύων, σαν αφετηρία εναρμόνισης με το ‘βαρύ’ εταιρικό λογισμικό όπως ERPCRM κτλ. Εναρμόνιση σημαίνει υοθέτηση πρακτικών και υπηρεσιών κοινωνικών δικτύων  σε εταιρικά λογισμικά ετσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, η συνεργατικότητα, η διαθεση από κάθε εργαζόμενο να μοιραστεί ανησυχιες εταιρικούς προβληματισμούς και μεγαλύτερη διαθεση για προσφορά στην εταιρείας και στην αλματώδη αναπτυξή της. Με αλλά λόγια η πληροφορική 2.0 δίνει λύσεις με την αποκωδηκοποιηση του dna αναπτυξης της εταιρείας με την προσφορά και την αμεσότητα νέων υπηρεσιών συνεργειών και επιχειρηματικής ευιας. Τα λογισμικά σήμερα δεν δίνουν αυτές τις δυνατότητες και είναι κλειστά, βαρετά πολλές φορές και δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη. Με την δημιουργία αυτού του μοντέλου πληροφορικής όπως enterprise 2.0 και με την εναρμονισή του με την εταιρική κουλτούρα δημιουργούνται  οι ανάγκες και για υποδομές βασισμένες στο σύννεφο (cloud), στις ip υπηρεσίες για τηλεποικοινωνιακή ολοκλήρωση μεταξύ φωνής , video καιdata. Επίσης ένα νέο μοντέλο smart outsourcing χρεαιάζεται βασισμένο σε καθετοποιημένες υπηρεσίες υποδομών, λογισμικού και λύσεων για εταιρική ανάπτυξη. Οι δυνατότητες αυτές της πληροφορικής σαν πηγή υπηρεσιών είναι απεριόριστές, θα ειναι πλήρως εναρμονισμένες με την διοικηση, την αναπτυξη και τους εργαζομένους, θα έχουν οδηγό  την εταιρική αναπτυξη βασισμένη στο DNAτης επιχείρησης.Θα είναι με τον τρόπο αυτό ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις αναπτυξης, γιατί κατα τρόπο θα αποτελούν μέρος της και όχι ανεξαρτητη οντότητα μεσα στην εταιρεία, που απλα καλυπτει ανάγκες.
 Απο την πλευρά των εταιρείων λογισμικού στην Ελλαδα, αυτές έχουν εναρμονιστεί με την ιδέα αυτή και εξελίσσονται με ταχύ ρυθμούς σε αυτή την κατευθυνση.
Εσωτερικά τωρα η πληροφορική πρέπει να οπλιστεί με εργαλεία διακυβέρνησης, ελέγχου και στρατηγικής βασισμένες στην ανάπτυξη της εταιρείας και οχι στην ανάπτυξη της πληροφορικής σαν αυτοσκοπός. Μεγαλύτερη εμφαση πρεπει να δοθεί και στην ασφάλεια συστημάτων και δικτύων ετσι ώστε η εναρμονιση με το επιχειρησιακό περιβάλον να είναι ασφαλείς. Αυτό το γράφω γιατί μεχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό η πληροφορική ήταν ένα κλειστό silo επειδή ήταν ο μονος τρόπος να είναι και ασφαλείς ως προς τους πόρους που διαχειρίζετε. Υπάρχουν πλέον τα εργαλεία εκείνα ασφάλειας που θα βοηθήσουν.

Γενικά εργαλεία που μπορούν να αναπτυχθούν σαν υπηρεσίες εσωτερικές της πληροφορικής ή μέσω outsourcing είναι:

  • IT service management
  • Security alerting and monitoring
  • Enterprise architecture
  • Budget monitoring

Επιλογος

Η πληροφορική 2.0 είναι η νέα τάξη πραγμάτων για όλους μας. Ειναι η πληροφορική της εναρμόνισης με το DNA του δημόσιου οργανισμού Περιφέρεια , δήμο κτλ, βασισμένη σε υπηρεσίες και διαδικτύωση. Εννοιες όπως enterprise 2.0, cloud computing θα παιξουν βασικό ρόλο αν και μόνο αν εναρμονιστούν με την επιχειρηματική κουλτούρα το επιχειρηματικό DNA για αναπτυξη.

Βασιλης Μουλακάκης B.Sc., M.Sc.
 source: EDGE 2011